Open

Nieuws

07/10/2022

Accuproblemen herkennen en voorkomen

Accuproblemen herkennen en voorkomen
De winter zorgt vaak voor accuproblemen. Dit merk je vaak al bij het starten van de auto. De prestaties van de accu verminderen bij lage temperaturen. En dat terwijl stroomverbruikers zoals de kachel en stoelverwarming extra vaak worden gebruikt. Door aandacht te geven aan onderstaande voorbeelden, kun je vroegtijdige accuproblemen voorkomen.

Vermijd veel korte ritjes

Korte ritjes zijn slecht voor de accu. Het kost de accu veel kracht om de auto te starten en heeft weinig tijd om zichzelf op te laden tijdens het rijden. En dat terwijl ook veel stroomverbruikers in die korte ritjes gebruikt worden. Dit houdt de accu niet lang vol. Je kunt met een lege accu langs de weg komen te staan of je auto start niet meer. Als je veel korte ritjes maakt met je auto kan het verstandig zijn om regelmatig een acculader te gebruiken.

 

Stroomverbruikers ontladen de accu

Externe apparaten die de stroomvoorziening gebruiken via een 12 volt-stekker kunnen gevaarlijk zijn voor de accu. Vooral als de motor uitstaat. Enkele voorbeelden van deze apparaten zijn de dashcam, navigatie en mobiele telefoon. Het zorgt ervoor dat de accu ontlaadt en vervolgens de auto niet meer kan starten. Heb je de auto geparkeerd, denk eraan dat je de externe stroomverbruikers loskoppelt.

 

Reinigen van de accu

Bij een vervuilde accu kunnen er lekstromen door het vochtige vuil stromen. Hierdoor ontlaadt de accu geleidelijk. Controleer daarom of de accu niet vervuild is, vooral de plus- en minpool en de aansluitingen moeten regelmatig gereinigd worden.

 

Stilstaande auto moet worden bijgeladen

Er vindt ontlading plaats bij een lang stilstaande auto, ook als alle verbruikers zijn uitgeschakeld. Dit beschadigt de accu en na verloop van tijd is de accu helemaal leeg en kan de auto niet meer gestart worden. Het is raadzaam als je auto lange tijd stilstaat de accu aan te sluiten op een acculader met druppelfunctie.

 

Signalen van een bijna lege accu

Je kunt aan een aantal factoren zien dat de accu bijna leeg is. Een moeilijk startende motor en daarbij flikkerende koplampen is zo’n factor waaraan je meteen merkt dat de accu niet in zijn beste staat is. Een andere methode waaraan je dit kunt merken is het controleren van de lichtintensiteit van het dimlicht. De accu is in slechte staat als dit optreedt. Als je deze signalen opmerkt is het belangrijk om de accu te laten vervangen.

 

Terug naar overzicht